Uilen-De Kerkuil status 2019

2019 Superjaar voor de Kerkuilen

 


Foto kerkuil
klik voor vergroting

KERKUILEN WERKGROEP

Tussenresultaat over 2019

Nootdorp / Pijnacker – Voorburg / Leidschendam / Wilsveen / Stompwijk – Zoetermeer – Gelderswoude


Contactpersoon: Martin van de Reep 06-5475 8950

E-mail:
Martin van de Reep


Foto kerkuilkast

Dit voorlopig verslag geeft het resultaat over 2019 tot 4 september. Ook dan is nog niet het jaarresultaat bekend, maar opvallend genoeg om te vermelden.

Kerkuilen in de regio in 2019

 

Ook in 2019 maakte de uilenwerkgroep van Martin en Rogier weer vele uren om het de steenuil en de kerkuil zo veel mogelijk naar de zin te maken in onze regio. Dit laatste moet men ruim zien, want met “regio” wordt het buitengebied bedoeld van Leidschendam, Stompwijk, Zoeterwoude, Benthuizen, Zoetermeer en Nootdorp en enkele uitstapjes naar Wassenaar. Niet minder dan zo’n 140 locaties zijn uil-vriendelijk ingericht, waarvan 55 specifiek voor de Kerkuil. De voorlopige resultaten voor 2019 worden hieronder weergegeven.

2019 Superjaar voor de Kerkuilen
Voor de kerkuilen was het tot nu toe (4 sept. 2019) een buitengewoon succesvol jaar. Door de enorme aantallen veldmuizen is het aantal 1e broedsels van de kerkuil in ons gebied meer dan verdubbeld. Ook zijn er meer tweede broedsels dan andere jaren.
Bij ‘Beleef de Lente’ was er zelfs een derde broedsel, maar daar moet bij worden vermeld dat het eerste broedsel verloren is gegaan door predatie van een steenmarter en er al snel een vervolglegsel werd geproduceerd.

In ons gebied troffen we echter op 4 september een vrouwtje kerkuil aan met een derde legsel! Het paar bracht in het eerste legsel 8 jongen groot die allemaal zijn uitgevlogen. Het tweede legsel bestond uit 7 eieren waarvan op 4 september 4 jongen klaar stonden om uit te vliegen. Toen we ook nog een kijkje namen in de tweede nestkast op deze locatie constateerde we dat het vrouwtje al weer aan het derde legsel was begonnen.

We hopen dat er de komende maand dus geen dip komt in het aantal veldmuizen. Mogelijk kunnen we dan behalve het record van een voor ons uniek derde broedsel ook een nieuw record aan uitgevlogen jongen per nestkast kunnen noteren.
Derde succesvolle broedsels van de kerkuil kwamen tot dit jaar alleen voor bij uilen in gevangenschap, maar die hebben het voordeel dat zij jaarrond worden voorzien van voedsel.

De Status tot 4 september.

Kerkuilengrafiek klik voor vergroting

De Kerkuil werkgroep WGNL heeft voor de kerkuil inmiddels 55 nestkasten uitstaan.
Dit jaar telden we in onze regio meer dat een verdubbeling broedparen: was max 8 is nu 17.
Het aantal geringde jongen was max 31 en is dit jaar al toegenomen tot 78. Dit betekent dus al een verviervoudiging van het aantal jongen t.o.v. het lange termijn gemiddelde van ca 19 jongen per jaar in onze regio.

Op het moment van schrijven hebben we nog uilen met tweede broedsels en een derde broedsel, dus het aantal geringde jongen gaat nog stijgen.

 

Tot slot voor het komende seizoen

Wij zijn voornemens om het nieuwe seizoen de eerste nestkast controles medio juni uit te voeren!
Meldingen van waargenomen Steenuilen en Kerkuilen worden zeer gewaardeerd.

Als laatste willen wij een ieder bedanken die heeft meegewerkt aan, en ons de gelegenheid heeft gegeven om, dit mooie werk voor de Kerkuilen in onze omgeving te kunnen doen.

Met vriendelijke groet,
Martin van de Reep / Rogier Mos

PS: Heeft u vragen of opmerkingen gebruik dan zo mogelijk het e-mailadres:
reepos@casema.nl

Alg button top

owl_line

 

Alles over natuur en werk in het buitengebied